Deprecated: Required parameter $args follows optional parameter $depth in /customers/7/f/d/tursostre.no/httpd.www/wp-content/plugins/awesome-header/lib/utils.php on line 129 Deprecated: Required parameter $output follows optional parameter $depth in /customers/7/f/d/tursostre.no/httpd.www/wp-content/plugins/awesome-header/lib/utils.php on line 129 Deprecated: Required parameter $message follows optional parameter $title in /customers/7/f/d/tursostre.no/httpd.www/wp-content/plugins/stops-core-theme-and-plugin-updates/main.php on line 1065 10 tips til et miljøvennlig turliv - Tursøstre

10 tips til et miljøvennlig turliv

Nordmenn blir stadig mer miljøbevisste. Samtidig preges friluftslivbransjen av en «bruk-og-kast»-kultur. Hvorfor henger vi turfolk så langt etter når det gjelder gjenbruk og bærekraft? Her er våre 10 tips til et mer miljøvennlig friluftsliv.

Dette innlegget er også publisert på Utemagasinets blogg.

– 1 –

Ta godt vare på utstyret ditt
Du sparer både miljøet og lommeboka ved å vedlikeholde gammelt friluftlivsutstyr. Puss fjellstøvlene, impregner jakke og bukse, og heng alt opp til tørk når du kommer hjem fra tur (telt, sovepose, dunjakke).
Da holder det seg mye lenger.

– 2 –

Reparer slitt og ødelagt utstyr
Har du tråkket hull i turbuksa med stegjernene, er glidelåsen på jakka ødelagt, eller har teltstengene brukket? Det meste utstyret kan repareres. Det går også an å kjøpe brukt utstyr på www.finn.no, og sette det i stand selv. Vi kjøpte gamle pulker på nett, som fikk nytt stoff og drag. Du trenger ikke mye syerfaring for å få dette til. (Spør oss i kommentarfeltet om du lurer på noe.)

Les også: Har du lyst til å prøve overnatting i hengekøye? Her er våre tips!

Pulken til høyre er kjøpt bruk på www.finn.no, og har fått nytt trekk og drag. Pulken til venstre er kjøpt brukt på lagersalget til Cecilie Skog. Fungerer helt supert!
Pulken til høyre er kjøpt bruk på www.finn.no, og har fått nytt trekk og drag. Pulken til venstre er kjøpt brukt på lagersalget til Cecilie Skog. Fungerer helt supert!

– 3 –

Gi bort, selge eller bytte
De fleste familier har friluftlivsutstyr i boder eller på loft som sjelden eller aldri er i bruk. Legg ut utstyret for salg på www.finn.no, gi det til fretex eller loppemarked. Mye av vårt utstyr (både stegjern, soveposer, telt og sko) er kjøpt brukt på loppemarked eller på lagersalget til friluftlivsmotivatorene Cecilie Skog og Alexander Gamme. Noe av utstyret er nesten nytt, mens annet utstyr måtte det noen dugnadstimer til for å sette i stand. Friluftshuset i Oslo arrangerer snart byttekveld. Følg med på arrangementer der du bor!

– 4 –

Redesign
Gammelt friluftlivsutstyr kan også få nytt liv som noe helt annet. Som så mange andre turjenter har vi lagt vår elsk på bobleskjørtet, som varmer både rumpe og lår om vinteren, men skjørtene er litt dyre. Visste du at du kan sy deg et bobleskjørt av en gammel sovepose? Det gjorde vi 🙂

Les også: Overnatte med småbarn på turistforeningenhytte? Få tips her!

bobleskjørt
Kanskje du skal sy deg et bobleskjørt av en gammel sovepose?

– 5 –

Låne eller leie
Det er ikke nødvendig å kjøpe nytt utstyr før du vet om friluftlivsaktivitetene er noe for deg. Vi har prøvd både isklatring og brevandring flere ganger uten å kjøpe utstyret. Start med å spørre venner og familie om å låne friluftlivsutstyr! Legg ut en forespørsel på facebook. Vi låner ofte utstyr av andre, og planlegger innkjøp basert på hva andre har tilgang på. Forhør deg om det er mulig å leie utstyr dit du kommer, og ta kontakt med lokale utstyrssentraler.

– 6 –

Bruk nærmarka
Det er ikke alltid nødvendig å reise langt av sted for å oppleve storslått natur. Utforsk nye områder der du bor, og varier overnattingsmetodene (sov under åpen himmel, lei en lavo, hengekøye eller et telt). Du sparer mye tid ved å bruke nærmarka, og samtidig sparer du miljøet.

Les også: Derfor trekkes vi mot naturen

Nærmarka er nærmere enn du tror. Onsdag etter jobb overnattet vi på Vettakollen og fikk denne utsikten over Oslo.
Nærmarka er nærmere enn du tror. Onsdag etter jobb overnattet vi på Vettakollen og fikk denne utsikten over Oslo.

– 7 –

Kjøp multifunksjonsplagg
En zip-off turbukse med avtagbare ben kan brukes både når sola skinner og når vinden blåser. En buff kan brukes både som hals og pannebånd. Multifunksjonsplagg gjør at du har plagg til flere anledninger.

– 8 –

Planlegg de store friluftsinvesteringene
Ved å planlegge friluftsinvesteringene slipper du å angre på noe du har kjøpt. Opprett søk på www.prisjakt.no. Da kan du følge med på produktet over tid mens du får tenkt deg om, samtidig som du får en fin pris på de større investeringene. Det gjelder å ha is i magen. Kjøp toppturutstyr når snøen er i ferd med å forsvinne, og kajakkutstyr når sommeren er på hell. Telt kan også kjøpes rimeligere på www.finn.no eller på lagersalg.

Les også: 10 smarte ting vi ofte har i tursekken

Pulken og teltet på bildet er kjøpt brukt på lagersalget til Cecilie Skog og Alexander Gamme.
Teltet og pulken på bildet er kjøpt brukt på lagersalget til Cecilie Skog og Alexander Gamme.

– 9 –

Gjenbrukbare pakkeposer
Hvor mange plastposer har du med deg i sekken på tur? Det er mye mer miljøvennlig å ta med pakkeposer. Vi har sydd pakkeposer av gamle stoffer, men bruker også pakkeposer fra sports- og reisebutikker (f. eks. hos XXL eller Nomaden). Pakkeposene kommer i fine farger, gir et bedre system i sekken, og er mer miljøvennlig.

– 10 –

Finn alternative løsninger

Finn alternative løsninger dersom du mangler utstyr og er usikker på om aktivitetene er noe for deg. Har du ikke varm sovepose? Tre to tynne soveposer utenfor hverandre. Har du ikke telt? Sov under en presenning som henges opp med flaggline i trærne. Test utstyret i hagen før dere drar. Om sommeren er det dessuten veldig fint å sove under åpen himmel.

Les også: Er du opptatt av allemannsretten?

Har du ingen soppkurv? Null problem!
Har du ingen soppkurv? Null problem!

Har du tips til gjenbruk eller oppgradering av gammelt friluftlivsutstyr? Vi hører gjerne fra deg i kommentarfeltet 🙂

 

3 thoughts on “10 tips til et miljøvennlig turliv

    • Tusen takk! Det var koselig å høre! Vi er helt enige i at det er viktig!

  1. Takk for gode tips…som jeg støtter fullt ut?

    Jeg er på utkikk etter turklær (ytterklær) i ull (til nød økologisk bomull), men det virker vanskelig å finne. Ønsker klær som puster!
    Tips?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *