Kjøp brukt på Black Friday

I anledning Black Friday oppfordrer vi alle til å reparere gammelt turutstyr eller kjøpe brukt turtøy, heller enn å falle for tilbudene og kjøpe nytt.

[De brukte og redesignede turtingene som omtales her har Tursøstre fått av Bergans]

Black Friday er rett rundt hjørnet. Tilbudene er fristende, spesielt nå når det nærmer seg den store julegavehandelen. Impulskjøp er imidlertid sjelden de beste kjøpene i det lange løp. Trenger du et telt eller en sovepose for de neste 10 årene, bør du kjøpe noe som holder de neste 10 årene. Kjøp heller brukte kvalitetsprodukter, enn helt nye produkter til rimelig pris. Vi har selv gjort den feilen og kjøpt turutstyr på salg, som senere har blitt liggende ubrukt i skapet. Det gjør vi ikke lenger. Tenk deg om før du går bananas i morgen.

Les også: Slik kildesorterer du på tur

Omsøm og gjenbruk er veldig i vinden for tiden. Her har en gammel ullgenser blitt sydd om til en varm og god ullhals. «Saks»-ikonet på merkelappen betyr at det er sydd om. Et julegavetips som er bra for lommeboka og miljøet.

I forbindelse med Grønn Fredag arrangeres det byttedager flere steder i landet. Turistforeningen arrangerer nasjonal byttedag, som innebærer at du kan bytte eller gi bort turutstyr og -klær til noen som trenger det, eller selge utstyret ditt for en pris du selv bestemmer.

Det er viktig å tenke på hele kretsløpet når vi handler. Klær og utstyr kan gjenbrukes selv om det har mistet sin funksjon, ved at det repareres eller sys om og blir til noe nytt. På Grønn Fredag får du reparert turklærne dine gratis i Flaggskipbutikken til Bergans i Oslo. Vi håper symaskinene får kjørt seg i morgen, og at du benytter anledningen til å få fikset glidelåsen på favoritt-turjakken din, lappet riften i teltduken, eller erstattet knappen som falt av da du var på tur.

Dette praktiske handlenettet var tidligere en teltduk. Du finner neppe handlenett som er mer slitesterkt og av bedre kvalitet enn dette!

Se etter «saks»-ikonet på merkelappene. Det betyr at tøyet har blitt sydd om og vært noe annet før. Har merkelappen et «ryggsekk»-ikon, har det tidligere vært brukt og hatt bra nok kvalitet til at det kan selges på nytt til redusert pris.

Det er helt fantastisk å se hva brukte turklær kan bli til gjennom omsøm. Ingen grunn til å kjøpe nytt, når man kan få så fine ting brukt! Rumpetaske og lommebok var tidligere skalljakker. Mobil-etui var overskuddstoff av ullfilt for vinterstøvler.

Les også: 10 tips til et miljøvennlig turliv

Her er våre omsøm-favoritter fra Bergans:

  • Ullhals. Denne har blitt sydd om fra gamle gensere, mer spesifikt Ulriken Lady Jumper. Utrolig deilig og varm. 149 kr.
  • Bærenett. Disse er hovedsakelig sydd om fra gamle teltduker. 49 kr.
  • Rumpetaske. Disse er sydd om av gamle skalljakker og er utrolig praktiske og fine. 149 kr.
  • Pakkepose/toalettmappe. Disse kommer i forskjellige størrelser og er sydd om av gamle skalljakker. Koster fra kr.99 til kr.299 avhengig av størrelse.
  • Lommebok. Disse er praktiske, veldig fine og er sydd om av gamle skalljakker. 39 kr.
  • Mobilfutteral. Overskuddsstoff av ullfilt fra vinterstøvler har nå blitt til mobilfutteral. Slik finnes også i pc-mapper. Sistnevnte kr.349.

Vi oppfordrer alle til å fortsette å sende inn brukte turklær man ikke bruker gjennom Bergans sin panteordning, slik at klærne får nytt liv som noe helt annet. Her kan du bestille panteposen gratis.

En jakkearm på en gammel skalljakke har blitt sydd om til en solid og slitesterk pakkepose/toalettmappe. Et julegavetips til de miljøbevisste.

Og dere, la oss redusere julehandlingen litt i år! Det er veldig fint å gi bort brukte bøker og turutstyr. Vi oppfordrer alle til å legge minst to brukte julegaver under treet i år! Brukt for deg, nytt for meg.

Turhilsen fra Tursøstre