Hit kan du reise med barna i sommer!

Sommerferien står snart for tur og dette er en gylden anledning til å kombinere friluftsliv og familieliv! Her er våre tips til lett tilgjengelige turområder!

– 1 –

JOTUNHEIMEN

Mange har Jotunheimen som sitt favoritturområde i sommerhalvåret. Med sine dype, frodige daler og spisse tinder er det mange gode grunner til det. Majestetiske Jotunheimen er det området i Norge med høyest konsentrasjon av stortopper, men også det området i Nord-Europa med de høyeste fjelltoppene. Breer og elver har gravd og slipt fjell- og dalsidene, noe som gjør fjellområdet til et mektig skue.

I de dype fjelldalene mellom Jotunheimens stortopper går det et mangfold av merkede turstier i alle retninger.

Til Jotunheimen med barna

Har du lyst til å ta med barna på tur til Jotunheimen, er den betjente Turistforeningshytta Gjendesheim et supert utgangspunkt. Herfra har du tilgang på mange små dagsturer i flere retninger. Spis matpakken i lyngen ovenfor hytta, følg stien vestover langs Gjende eller lek i nærheten av hytta. Hytta har en fin stue i kjelleren som egner seg godt til leking.

Les våre tips til overnatting på DNT-hytte med småbarn her.

Ta med barna og opplev naturen i sommer!

Har du lyst til å ta med familien til hjertet av Jotunheimen, tar dere båten videre fra Gjendesheim, forbi Memurubu og helt inn til legendariske Gjendebu. Her har du virkelig naturen på alle kanter, du ser rett opp på flotte 2000-topper og kan ta små avstikkere i dalene både nordvestover og sørvestover. Avstanden fra ferjekaia til hytta er omtrent 500 meter, så her er det gode muligheter for å pakke med litt ekstra leker i sekken uten å måtte bære altfor langt.

– 2 –

FEMUNDSMARKA

I Femundsmarka er det så vilt og vakkert at det vanskelig kan beskrives med ord. Nasjonalparken har et fantastisk nett av oppmerkede stier og store områder med urørt villmark. Villmarksområdet er virkelig et av de vakreste naturområdene i Norge.

Området har et helt unikt dødislandskap med spredt furuskog, blokkmark og smale morenerygger, og dette området er relativt lett tilgjengelig for småbarnsfamilier!

Nasjonalparken ligger ved innsjøen Femundens østre side. Langs Femunden går båten Fæmund II og du kan i sommermånedene bli fraktet med båt slik at godsakene i Femundsmarka er lett tilgjengelig for både store og små.

Til Femundsmarka med barna

Revlingen brygge ligger bare 4 kilometers gange fra den idylliske, betjente hytta Svukuriset. Svukuriset er en ombygd fjellgård med mye lokal mat, veldig hyggelig betjening og massevis med brettspill! Her er det mye spennende å se på i kort avstand fra hytta. Bare følg de merkede stiene et lite stykke og du kan se spor etter elg, reinsdyr, eller storfuruer og kuperte morenerygger.

Tar du båten til Røa brygge, er du 4 kilometers gange fra den romslige og fine, selvbetjente hytta Røvollen. Her har vi selv truffet på reinsdyr flere ganger. Her kan du også vandre til noen av vannene som ligger i denne delen av Femundsmarka som er helt nydelige og som egner seg godt for å lage leirplass med familien.

Les om våre tips til telttur med baby her

– 3 –

RONDANE

Rondane er Norges eldste nasjonalpark og fjellområdet er preget av variert natur, fra frodige sletter i sør, til høyfjell, markerte topper og dype botner i nord. Her er det gode muligheter til å oppleve storslåtte daler, vakre vann, brusende elver og spektakulær utsikt.

På Bjørnhollia kan du bli i flere dager og bare spise vafler og gå småturer

Til Rondane med barna

Øst i Rondane ligger ufattelig vakre Bjørnhollia som serverer himmelsk frokost og mektige omgivelser. Den betjente turistforeningshytta er tilgjengelig på sykkel fra Gammelgarden nord for Bjørnhollia. Her kan du få med småbarn og bagasje i sykkelvogn og ta fatt på stigningen opp mot hytta herfra. Det er bratt i starten, og en del oppover inn til hytta, men det er vel verdt å tilbakelegge de 8 kilometerne for idyllen på Bjørnhollia. Ta en god pause i det du passerer Langglupbekken – her er det mange morsomme steiner å kaste i elven!

Ønsker du å gå inn til Bjørnhollia, er den tilgjengelig til fots fra Straumbu (ca 7 km).

Med base på Bjørnholliia har du alltid tilgang på fantastiske vafler, fjellbibliotek, tegnesaker og massevis med turmuligheter for små og store. Myldingsgjelet nedenfor hytta er verdt et besøk. Rundt hytta ligger også flere småtopper som egner seg for litt større barn.

– 4 –

GRIMSDALEN

Midt mellom kjempene i Rondane nasjonalpark og høyfjellsområdet Dovre ligger en vakker og frodig dal som står i stor kontrast til de øde og golde fjellområdene rundt. Dalen heter Grimsdalen og huser i tillegg en av Norges aller flotteste sykkelturer, fine turmuligheter og uvanlig mye beitedyr.

Beitedyr
Grimsdalens innbyggere er stort sett greie å ha med å gjøre

Enten du kommer til Grimsdalen med små eller store barn, vil du garantert bli overrasket over hvor grønn og frodig Grimsdalen er. Vakrere seterdal skal du nemlig lete lenge etter.

Til Grimsdalen med barna

Den betjente DNT-hytta Grimsdalshytta ble ombygd for få år siden og består av en ny del fra 2008 og en eldre del fra 1800-tallet. Den nye delen fremstår som en moderne versjon av den tradisjonelle DNT-stilen. Den eldre delen er full av sjarm og historie. En fin kombinasjon. Hytta har et nydelig tun med flott utsyn over Grimsdalen og Rondane, et fyldig fjellbibliotek og en liten lekeplass på sydsiden.

Besøk gjerne Grimsdalen med sykkel og sykkelvogn! Dalen er fantastisk fin å sykle gjennom og det er spennende for barna å titte på kuer og sauer langs veien. Bare husk å spare på kreftene til siste motbakke opp til Grimsdalshytta.

Har du lyst til å lese mer om turen vi hadde med barna til Grimsdalshytta kan du gjøre det her.

-5-

NÆRMARKA

Har du overnattet i naturen bak huset der du bor ennå?

Nærmarksliv gir gyldne naturopplevelser

Ofte er opplevelsene med familien like intense i naturen bak huset der du bor. Velg deg ut et vann eller et sted du har hatt lyst til å besøke, og prøv noen netter i telt med familien. Hvis du ikke har telt, spør om å låne av naboen eller venner, eller sjekk hvor de har utleie av turutstyr der du bor. Du kan også sjekke ut Statskogs (www.inatur.no) eller Turistforeningens (www.ut.no) mange hytter hvis du heller foretrekker det. Fra leirplassen eller hyttene kan du gå dagsturer i alle mulige retninger eller bare ta livet med ro og nyte en bedre middag!

Lykke til med planleggingen av årets sommerferie!

Her finner du tips til hva du trenger for overnatting utendørs

Eller kanskje du har lyst til å henge deg på hengekøyetrenden? Hengekøye har virkelig tatt frilufts-Norge med storm! Her kan du lese noen av våre tips til overnatting i hengekøye!