Julegavetips for de turglade

De beste julegavene er de som inspirerer til å dra mer på tur. Her er 16 gode julegavetips til de turglade! 

– 1 –

Vanntette pakkeposer

Å holde seg tørr og varm er viktig på tur, og vanntette pakkposer bidrar til nettopp dette. Ulltøyet og hodelykten holdes tørr uansett om regnet høljer ned, om snøen finner veien ned i sekken din, eller om du er på padletur. En perfekt gave til turfolk. Pakkeposer kommer i mange ulike størrelser. Vi bruker disse, men har god erfaring med flere typer. Hva med å gi et gavekort på en kanotur i sammen slengen?

Vanntette pakkeposer er nyttig på tur for å holde tøy og utstyr tørt

– 2 –

Hengekøye med opphengstau
Norge har uten tvil fått hengekøyefeber. Turhengekøyene er komfortable å overnatte i, åpner for overnatting i kupert terreng som ikke egner seg for telt, og flere av dem er rimelige i pris. En perfekt julegave til både turvante og nybegynnere, deriblant ungdom og unge voksne. Disse hengekøyene er veldig populære, men det finnes mange varianter i ulike prisklasser.

Les mer om overnatting i hengekøye her!

Hengekøye er en morsom og praktisk turgave til folk i alle aldre

– 3 –

Abonnement på Friluftsmagasin
Hvem vil vel ikke sette pris på en god dose turinspirasjon i et turblad? Gi et abonnement eller et par blader, og legg ved en tursjokolade. Fine blader kan for eksempel være Villmarksliv for de som er glad i skogsturer, jakt eller fiske, eller UTE for de toppturfrelste.

– 4 –

Vaffeljern til tur
Vafler på bål eller primus smaker utrolig godt. Det kan være lurt å velge et vaffeljern med non-stick belegg, slik at vaflene ikke svir seg fast i jernet. Vi har god erfaring med dette vaffeljernet, men det finnes mange ulike varianter der ute. Vaffelrøren lager du hjemme og heller på flaske før du drar, eller ta med en pose ferdig vaffelmiks og tilsett vann på tur. Stek over bål eller primus til de blir gyldenbrune. Husk rikelig med smør. Vaffeljernet veier litt, så gaven passer best for folk som drar på kortere turer eller liker å kose seg med god mat på tur.

Vil du lage høstsnadder på bålet? Les mer her!

Vaffel på bålet smaker knallgodt på tur!

– 5 –

Et kart med invitasjon til tur

Planlegging er alltid første steg på veien mot å realisere en turdrøm. Å gi et turkart til en venn, med en invitasjon om å besøke turområdet sammen, er en perfekt gave og en gjenganger hjemme hos oss. En kartmappe er også en utrolig fin gave for folk som ikke har det. Da holder kartet seg tørt selv om regnet høljer ned.

– 5 –

En god turbok

Vi ønsker oss alltid turbøker til jul. Det er noe helt eget å ligge i godstolen og drømme seg bort til små og store tureventyr. Boken «Norges beste tureventyr» er en fin julegave som passer for alle uansett erfaring. Den tar deg over spisse tinder i Jotunheimen, over Hardangervidda og Jostedalsbreen, gjennom Femundsmarkas dype skoger og på hengekøyeovernatting bak huset. Boken kan bestilles på nett slik at du får den hjem i posten før jul. Andre inspirerende turbøker som står på ønskelisten vår er Norges Eventyrskoger, Treboka og Oslos nære villmark.

Både gnagsårsokker, kart med invitasjon til tur, og en god turbok er fine julegaver

– 7 –

Gnagsårsokker
Dette er en helt genial oppfinnelse. Vi går nesten aldri på langtur uten gnagsårsokker. Gnagsårplaster er hyppig med i tursekken til de aller fleste, også for oss, men gnagsårsokkene er hælsokker du kan bruke igjen og igjen, tur etter tur. Vi har alltid vanlige sokker utenfor hælsokkene. Det føles litt som å gå på tynn gelé de første gangene, men du blir fort vant til det. Vi bruker disse, men det finnes ulike varianter.

– 8 –

Et tovet sitteunderlag
Et tovet sitteunderlag i ull er komfortabelt å sitte på, lett å bære med seg, og passer for både folk som drar på lange og korte turer. Kjøp det nytt eller brukt, eller lag det selv. Gjerne i kvikk-lunsj farger!

Les også: 10 fine teltplasser i Oslomarka!

Et tovet sitteunderlag i ull er lett i vekt og varmer godt på tur.

– 9 –

Gavekort på reparasjon av turutstyr

Har du tråkket hull i gamasjene dine, er teltduken revnet eller pulkfestet ødelagt? Be noen om å reparere turutstyret ditt i julegave! Mamma ga oss gavekort på å reparere gamasjene våre, og hun stopper stadig ullsokkene og vottene våre. Da holder utstyret seg mye lenger.

– 10 –

Eggholder
Disse er smarte for å hindre at eggene knuser, og er veldig ofte med oss på tur. Egg har lengre holdbarhet enn folk tror, og gjør seg godt i for eksempel omelett, tomatsuppe eller browniekake. Vi bruker disse, men de selges forskjellige steder.

Les også: Derfor trekkes vi mot naturen

Egg er super turmat

– 11 –

Tissetut
Dette er en fantastisk morsom og praktisk gave til turjenter. De færreste trenger en tissetut, men den er helt genial hvis du skal overnatte mye utendørs på vinterstid i kalde minusgrader. En tissetut er morsomt å gi bort og å få. Dessuten kan det skape mye latter. En perfekt gave til en turglad venninne som har nesten alt.

– 12 –

Hjemmestrikket ulltøy

Kan du strikke eller hekle? Hjemmestrikket turtøy er verdens beste gave til en turglad person. Vi går nesten alltid med hjemmestrikk i ull. Både luer, votter, ullgensere eller ullsokker er supre julegaver. Det varmer godt og er samtidig skikkelig fint.

Les også: Slik kildesorterer du på tur!

Ull på kroppen, fra tå til toppen

– 13 –

Bålstekepanne

Bålstekepanne er alltid med oss på tur, så lenge det ikke er bålforbud. Velg en stekepanne med non-stick belegg, og gjerne med et sammenleggbart håndtak slik at det tar mindre plass i sekken. Det er også praktisk hvis håndtaket har åpning for å stikke inn en pinne, slik at du kan holde i pinnen istedenfor håndtaket (om håndtaket transporterer varme).

– 14 –

Nøkkel til Turistforeningshyttene

Den flotteste turgaven er kanskje standardnøkkelen til Turistforeningens hytter. Med én nøkkel får du tilgang til Turistforeningens 500 hytter over hele landet. Noen hytter er primitive, andre har høy standard. Noen hytter ligger rett ved en parkeringsplass, andre langt inn i villmarka eller høyt oppe på fjellet. Medlemskap og nøkkel kan bestilles her.

Bålpanne er alltid med i sekken vår på tur

– 15 –

Gi brukt turutstyr videre

Har du noe turutstyr, turklær eller turbøker du ikke bruker? Pakk det inn og gi det bort! Hvem bryr seg vel om det har blitt brukt før? I alle fall ikke vi. La gjerne personen få velge mellom 3 turbøker du har, så er du sikker på at gaven faller i smak. Et annet alternativ er å gi et klippekort på turutstyret ditt (for eksempel telt eller kano). Mange har klippekort på våre turhengekøyer, og en heldig familie skal få klippekort på vårt svevetelt til jul.

– 16 –

Redesignede turgaver

Omsøm og gjenbruk er veldig i vinden for tiden. I Flaggskipbutikken til Bergansi Oslo selger de redesignede turgaver. Hva med en ullhals som tidligere har vært en gammel genser? Eller en toalettmappe som tidligere har vært en skalljakke? Se etter «saks»-ikonet på merkelappene. Det betyr at tøyet har blitt sydd om og vært noe annet før. Har merkelappen et «ryggsekk»-ikon, har det tidligere vært brukt og hatt bra nok kvalitet til at det kan selges på nytt til redusert pris.

Det er fantastisk å se at gamle turklær kan få nytt liv som noe helt annet. Her har gamle skalljakker blitt sydd om til rumpetaske og lommebok. Mobil-etuiet er sydd av overskuddstoff i ullfilt brukt til vinterstøvler. Fine julegaver til de miljøbevisste.

 

***

Det viktigste er å finne en turgave som inspirerer venner eller familie til å dra mer på tur! 

Turhilsen fra Tursøstre

*Tursøstre er en del av Team Bergans og de Bergansproduktene du ser på nettsiden er sponset av Bergans.

Medlemskap i Turistforeningen gir tilgang til hytter over hele landet som egner seg for småbarnsfamilier, villmarkinger, toppturentusiaster og andre turglade folk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *